Algemene Informatie Bali
Algemene Informatie Bali, het betoverende eiland Bali is een bestemming die u niet snel zal vergeten. De culturele rijkdom van Bali is buitengewoon en overal op het eiland te aanschouwen. Breng een bezoekje aan een van de vele tempels en sla vooral de schitterende Pura Ulun Danu Bratan-tempel midden in het Bratanmeer niet over.
Maar behalve cultuurminnaars hebben ook natuurliefhebbers niets te klagen. Het vulkanische eiland is gezegend met een schitterende vegetatie als dichte bossen, meren, rivieren en kloven. De stranden van Bali verschillen van kleur, hoe noordelijker u komt hoe donkerder de kleur van het strand. Brede witte stranden vindt u in Nusa Dua. De gastvrije bevolking is de kers op de taart. Bali biedt u een bijzondere ervaring, een waar stukje paradijs.
Compleet Algemene Informatie Bali kunt u hier onder vinden.
INDONESIA IN CIJFERS
Officiale naam: Republiek Indonesia
Oppervlakte:1.904.569 km2
Aantal eilanden: +/- 17.500
Aantal inwoners: 273.809.643 (2021)
Hoofdstad: Jakarta
Grootste eilanden : Kalimantan, Sumatra, West Papua, Sulawesi en Java
BALI IN CIJFERS
Oppervlakte: 5.632 km2
Lengte: 140 km
Breedte: 60 km
Antal inwoners : 4.336.900 (km)
Hoofdstad: Denpasar
Bezoeken ook wikipedia
BALI ALGEMENE INFORMATIE
Pulau Dewata of godeneiland zoals Bali is 5.780 km 2 groot en telt ruim 4,29 miljoen inwoners. Op Bali bevindt zich een keten van vulkanische bergen. Het westelijke deel van Bali bestaat uit West Bali Natuur Reservaat. Langs de noordkust bevindt zich hat eiland Menjangan dat omringd is door koraaltuinen en een prachtige omgeving is voor duikers en snorkelaars.
Het zuiden van Bali, met verschillende bekende badplaatsen en de hoofdstad Denpasar, is de internationale ontmoetingplaats. Het noordoostelijke gedeelte is de armste regio van Bali. Dit gebied is nog steeds niet helemaal versteld van de vulkaan uitbarsting die in 1963 plaatsvond. Het centrale hoogland van Bali is ontzettend mooi. Een belangrijke bezienwaardigheid is het meer Batur en de vulkaan Batur.
Bali wordt van java gescheiden door de ondiepe Straat Bali die op het smalste punt acht kilometer is. De bredere Straat Lombok vormt de afscheiding met Lombok. Ten noorden ligt de Bali zee, in het zuiden de Indische Oceaan.
De unieke cultuur van de Balinezen uit zich in de muziek, dans en talrijke culturele en religiuze rituelen. Het kunstenaarsplaatsje Ubud, bekend van de bestseller Eat, Pray And Love van Elisabeth Gilbert, is het culturele en spirituele hart van Bali. Geloof en spiritualiteit nemen een zeer belangrijke plaats in het dagelijks leven van de Balinezen. Naast prachtige tempelcomplexen treft u overal in het straatbeeld kleine en grote offersolaatsen aan. Offersmandjes gemaakt van palmbladeren en gevuld met snoepjes, bloemen en fruit, vergezeld van de nodige wierookstokjes, moeten de goden en demonen gunstig stemmen. Ook de bekende traditionele Balinese Dansen, begeleid door hypnotiserende gamelanmuziek, worden gebruikt om de toewijding naar de goden te uiten.
KOLONIALE TIJD OP BALI
In de periode tussen 1815 en 1900 breiden de Nederlandse machten zich in de Indische archipel uit. In deze periode heeft Nederland zich niet altijd van hun beste kant laten zien. Multatuli was de eerste die hier openlijk in zijn roman Max Havelaar over dutfde te schrijven. Vanaf het begin van de 20e eeuw kwam er een kentering van de wijze waarop de kolonie bestuurd werd. De lokale bevolking kreeg door verbeterd onderwijs, meer bewustwording van hun eigen tradities. In de jaren daarna groeide de hang naar onafhankelijkheid, hetgeen niet altijd werd gewaardeerd door de koloniale bezetter.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette Japan in 1942 op Bali. Oorspronkelijk was Japan niet van om Bali te bezetten aangezien ze al vliegvelden hadden in de regio. Echter door de slechte weersomstandigheden bij deze vliegvelden was Japan genoodzaakt om Bali, vanwege het betere klimaat, aan te vallen. Gedurende rest van de oorlog bleef Bali in Japan handen.
Na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland Bali weer onder haar bewijnd krijgen. Op 17 Augustus 1945 verklaarde Soekarno Indonesie onafhankelijk. Het duurde echter 4 jaar om de Nederlandse overheid te overtuigen dat ze hun oude kolonie niet meer terugkregen. Pas in 1949 verklaarde de Nederlandse overheid de onafhankelijkheid van Indonesie te erkennen.
In 1963 was er een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung die duizenden mensen het leven kosten en grote gebieden overspoelde met lava. Dit maakte het noodzakelijk voor veel Balinezen om hun toevlucht te zoeken in andere gebieden van Bali.
In de jaren 70 vond er een toerisme stijging plaats die veel veranderingen met zich mee bracht. Dit zorgde voor o.a betere telecommunicatie, gezondheid, onderwijs en infrastructuur.
ZWARE PERIODE VOOR HET TOERISME VAN BALI
Op 12 Oktober 2002 vond een bomaaslag plaats in Kuta. Bij deze aanslag waren helaas veel slachtoffers te betreuren. Er werd gevreesd dat deze aanslag het einde zou betekenen van het toerisme op Bali. Maar door maatregelen van de overheid en een verhoging van de veiligheid in de jaren na de aanslag is het toerisme op Bali volledig hersteld en vinden jaarlijks duizenden Nederlanders de weg naar Bali om te genieten van hun welverdiende tropische vakantie.
Meer over Bali algemene informatie kunt u ook tradities en gewonte lezen
TRADITIES EN GEWOONTE
GEBORTE
Een Balinese baby krijgt pas twaalf dagen na zijn geborte een naam en het duurt zes weken voordat hij zijn eerste bad krijgt. Dat gebeurt op de openbare badplaats in het bijzijn van de gehele familie.
De moeder leidt de ceremonie en het is pas na deze wachtijd dat ze zelf opnieuw als rein zal worden beschouwd. Dit betekent dat ze pas vanaf dat moment weer mag gaan werken en toegelaten wordt in de tempels.
Het kind zelf mag pas na 105 dagen de grond aanraken. Ook die moet uiteraard eerst worden gereinigd. Er komt een priester aan te pas, het kind wordt kaalgeschoren en krijgt een nieuwe naam.
NAMEN
Op Bali gebruiken de mensen maar 4 namen gebruikt: Wayan, Made, Nyoman of Ketut. Deze namen gebruiken allebei voor mannen en vrouwen.
Het werkt als volgt, elk Balinees kind zijn naam wordt bepaald door de volgorde van geborte. Het 1e kindje, meisje of jonge heet Wayan, het 2e geboren kindje is Made, het 3e kindje wordt Nyoman genoemd en 4e kindje heet Ketut. Als een familie meer dan 4 kinderen heeft begint het rondje weer gewoon opnieuw. De eerstevolgende Wayan die er geboren wordt krijgt de naam, Wayan Balik, dit betekend nog een Wayan. Vrouwen krijgen vaak Ni voor hun naam, dit komt overeen met mevrouw / mejuffrouw. Voor de heren is er I bijvoorbeeld I Wayan, dit komt overheen met de heer / meneer.
De meeste Balinezen geven hun kind ookk een 2e of 3e Hindu naam met een positieve betekenis.
TROUWEN
Een Balinese bruiloft bestaat uit twee gedeeltes. In de ochtend zal het paar volgens de Hindoe wet worden gelegaliseerd als man en vrouw door een priester. Het Hindoe huwelijk is geen officieel huwelijk maar meer een toestemming om samen te mogen wonen, ongetrouwd samenwonen mag niet volgens het geloof. Dit ceremonieel evenement wordt bijgewoond door alleen familieleden an buren uit de buurt. Na de huwelijksvoltrekking, meestal in de middag zal het pasgetrouwde echtpaar een receptie houden in het huis van de bruidegom.
OVERLIJDEN
Bali is overwegend hindoeistisch en de mensen worden na overlijden gecremeerd. Op Bali gelooft men net als in India in reincarnatie. In het Bali-hindoeisme gelooft men dat een persoon na de dood weer terugkeert in het gedaante van een mens. In India hangt het af van het leven welke een persoon geleid heeft en kan men in de vorm van een dier of plant terugkeren. Om deze wedergeboorte te garanden moet de ziel loskomen van het lichaam, waardoor in beiden landen mensen worden gecremeerd.
HINDOEISTISCH NIEUWJAAR
Een dag per jaar komt het hele openbare leven op Bali stil te liggen. Dat gebeurt in Maart of April tijdens het hindoeistisch Nieuwjaar (Nyepi). Op deze dag moeten de kwade geesten worden misleid, die geesten moeten denken dat er niemand op Bali woont. Iedereein blijft binnenhuis en zelfs de elektriciteit wordt afgesloten.
Dat is Bali algemene informatie en meer informatie over excursies kunt u pagina Leuke Excursies Bali bezoeken.
Contact Us
If you have any questions, please contact us.
-
Hotline
+62 812-3963-0899 -
Whatsapp
081239630899 -
Email
baligidsnederlands@gmail.com